Ogórek zielony ma działanie odtruwające nasz organizm z toksyn przez co spalanie tkanki tłuszczowej następuje szybciej. Ogórek składa się z 95% z wody i zawiera witaminę C, K oraz witaminy z grupy B, z minerałów potas, magnez, mangan.
W 100g znajduje się 12 kcal, więc można się nim objadać do woli. Szczególnie jak mamy napad na coś do zjedzenia: ogórek z hummusem sprawdza się idealnie.
Ogórek sprawdza się we wszystkich rodzajach chorób moczowych, chorób serca, opuchnięciom oraz przy reumatyzmie.
Natomiast kiszenie warzyw podwaja ilość witamin. Ogórki kiszone oprócz usuwania toksyn i metali ciężkich z organizmu to wspomagają wydzielanie kwasów żołądkowych, likwidują obrzęki i zastój płynów oraz poprawiają perystaltykę jelit.
Nic tylko dodawać kiszone ogórki do każdego posiłku, albo stworzyć zupę ogórkową, mizerię lub chłodnik.
Jak stworzyć własny słoik ogórków kiszonych?
Składniki:
około 350g ogórków (małych lub średnich),
2 ząbki czosnku,
kilka plasterków korzenia chrzanu,
1 łyżeczka gorczycy,
1 łyżeczka ziaren pieprzu,
1 liść laurowy,
gałązka kopru,
2 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżka soli,
1 litr przegotowanej wody.
Kalorie i wartości odżywcze - ogórek
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 12 kcal / 50,2 kJ |
Białko | 0,59 g |
Tłuszcz ogółem | 0,16 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,013 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,002 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,003 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,002 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,001 g |
Węglowodany | 2,16 g |
Błonnik pokarmowy | 0,7 g |
Witamina A | 72 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,31 mg |
Witamina K | 7,2 µg |
Witamina C | 3,2 mg |
Witamina B1 | 0,031 mg |
Witamina B2 | 0,025 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,037 mg |
Witamina B6 | 0,051 mg |
Kwas foliowy | 14 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Kwas pantotenowy | 0,240 mg |
Wapń | 14 mg |
Żelazo | 0,22 mg |
Magnez | 12 mg |
Fosfor | 21 mg |
Potas | 136 mg |
Sód | 2 mg |
Cynk | 0,17 mg |
Miedź | 0,07 mg |
Mangan | 0,07 mg |
Selen | 0,1 µg |
Fluor | 1,3 µg |
Cholesterol | 0 mg |
za zielonymi nie przepadam specjalnie, za to kiszone takie małosolne są pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórki kiszone ale niestety muszę wspomagać się enzymami aby dobrze je strawić.
OdpowiedzUsuńMimo to kiszonki powinny zagościć u każdego:) Jak już pisałaś są mega skarbnicą witamin i minerałów:)
małosolne w chłodniku, albo same, om nom nom ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ogórasy w każdej postaci ♥
OdpowiedzUsuńuwielbiam a szczególnie z działki obetrzeć tylko z piachu i chrup chrup :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystkie kiszonki:)
OdpowiedzUsuńSuper artykuł ,dodam że są zasadowe dla naszego organizmu .
OdpowiedzUsuńja lubię w musztardzie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kiszone ogórki! Mój synek także!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogorki pod kazda postacia :-). I jem je codziennie . :-)
OdpowiedzUsuńtaak uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogurasy! ;o
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórki w każdej postaci od świeżych, takich w mizerii po kiszone i małosolne. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórki pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuń