10/10/2013

To, co jesz, ma znaczenie

Jedzenie jest budulcem, materiał z jakiego budujesz swoje ciało zależy od ciebie. Sama idziesz do sklepu i wybierasz czy kupujesz tanie materiały, czy droższe i lepsze. Zależy ci na jakości czy na ilości?

WYBIERZ:
Jeśli mam ochotę na coś słodkiego?
A) idę do sklepu po ciastko czekoladowe
B) piekę coś z cukrem, masełkiem i mąką
C) idę do szafki po schowaną głęboko czekoladę/czekoladki
D) walczę z pokusą i cierpię w milczeniu

7 miesięcy temu, zanim zrezygnowałam z jedzenia słodyczy, wybierałam na przemian A/B/C/D. Jak miałam ochotę na coś słodkiego to po prostu to jadłam, czasem się powstrzymywałam, ale i tak w końcu zjadłam batonika, bądź upiekłam całą blachę ciasta.
Teraz już wiem, że da się żyć bez mlecznej czekolady, że da się żyć bez batoników sklepowych, a tym bardziej da się żyć bez ciastek czekoladowych na bazie kostki masła i kilku szklanek cukru.
Jednakże wraz z jesienną aurą dopadło mnie to co zwykle dopadało, chęć na ciasto kakaowe.
Chodziło to za mną i nie dawało spokoju.
Myślałam...
Zastanawiałam się...i...
Uległam! ;-)
 Upiekłam kolejne ciasto bez mąki, masła/margaryny i cukru!

Kakaowe Ciasto Fasolowe

Skład (foremka 20cm x 20cm)
 1 puszka czerwonej fasoli*
5 jaj
1 łyżka esencji waniliowej
6 łyżek oleju ryżowego lub kokosowego
1/2 szklanki ksylitolu
6 łyżek kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu 10%-12%)
1 łyżeczka sody

*przy wyborze fasoli zwróć uwagę na dodatki soli, octu, pieprzu, bądź cukru (mnie się udało kupić bez niespodziewanych gratisów)

Wykonanie:
Podgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Foremkę mam silikonową więc nie muszę wykładać papierem do pieczenia, ani jej smarować tłuszczem i posypywać np. zmielonymi płatkami owsianymi.
Fasole opłukać pod zimną wodą i dokładnie odcedzić. Wrzucić do blendera, do tego 3 jajka, esencja waniliowa i ksylitol. Zmiksować na jednolitą masę- wyjdzie płynna konsystencja.

 W miseczce wymieszać kakao z sodą.

W dużej misce zmiksować 2 jajka i olej.
Wymieszać z kakao, oraz masą fasolową.

Przelać do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 35 minut, do czasu jak wbity patyczek będzie suchy.


Fasola nie jest wyczuwalna. Ciasto jest lekkie i smaczne. Podane z białą polewą* i malinami smakuje cudownie!!

* biała polewa składa się z jogurtu greckiego, ksylitolu i esencji waniliowej

Dodatkowo:
Kakao  jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, cynku, chromu, żelaza i manganu. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed wirusami, chorobami skóry i ma właściwości antyrakowe.

Fasola jako źródło białka, potasu, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. 

Ksylitol- zdrowy zamiennik cukru. Dzięki antybakteryjnemu działaniu  podnosi  odporność organizmu, zawiera prawie 2-razy mniej  kalorii niż cukier! Ksylitol ułatwia przyswajanie  minerałów przez organizm, np. wapnia, które jest zawarte w kakao.

Czy to brzmi jak sen?
Ciasto jest pyszne i zdrowe?
Czy to możliwe?
Tak!! Tylko na AgnesBlog ;-)

66 comments:

  1. Zgadzam się z Tobą.. ma znaczenie i to bardzo duże! ;)


    http://hiddenndreamms.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Zdecydowanie D i ewentualnie już w bardzo dużym kryzysie robię jakiś zamiennik :)

    ReplyDelete
  3. Z tego pytania na początku moja odpowiedź to D ;) To ciasto wygląda pysznie! Kolejny świetny i na pewno smaczny przepis bez mąki, masła i cukru. Da się? Oczywiście, że się da! Trzeba się tylko postarać i chcieć :)

    ReplyDelete
  4. ciasto wygląda obłędnie! ale że fasola? :O

    ReplyDelete
  5. To już drugi przepis od Ciebie, który po prostu MUSZĘ wypróbować! :D

    PS. Świetne foto na początku posta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. podpisuje się pod obydwoma zdaniami :)

      Delete
    2. ciasto marchewkowe było najlepszą wersją jaką poznalam!

      Delete
  6. A czemu fasola?

    Wygląda super i na pewno wypróbuję. Masz świetny brzuch,absolutnie cudowny:)

    Pisałaś kiedyś,że ćwiczyłaś callanetics czy mi się wydawało?Potrzebuję rady odnośnie 2 ćwiczeń,pomożesz?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A czemu nie ? :-) a czemu mąka, masło i cukier? why?
      Ćwiczyłam callanetics 15 lat temu :-) pomogę-)

      Delete
    2. to ile Ty masz lat? 60? :D dobrze się zakonserwowalaś :D

      Delete
    3. 63 ;P jadłam dużo konserw- polecam!

      Delete
    4. Nie potrafię ogarnąć tych 2 ćwiczeń na pośladki i biodra,kiedy trzymasz się drążka,stopa skierowana ku górze,albo zgięta w kolanie albo wyprostowana i podnosisz ją. Jak wypchać miednicę ku górze czy do przodu,kiedy nie mogę nogą ruszyć?

      ale poważnie:dlaczego fasola?można bez?

      Delete
    5. Fasola jako zamiennik mąki- co za tym idzie zmniejszenie kaloryczności , zwiększenie błonnika w cieście.

      Muszę obczaić to ćwiczenie, bo nie wiem o jakie chodzi? Masz jakis filmik z YT? Jak tak podaj linka.

      Delete
    6. http://w476.wrzuta.pl/film/7zazl92bo1b/callanetics_-_callan_pinckney_lektor_pl, 31 minuta,te dwa ćwiczenia,których nie potrafię skumać.

      dzięki:)

      Delete
    7. Właśnie wykonałam to ćwiczenie i podniosłam nogę, ale czułam duże napięcie w pośladku.Pamiętam, że rozpoczynałam przygodę z tymi ćwiczeniami to nie potrafiłam podnieść nogi, może to kwestia czasu aż wyrobią się mięśnie. Bo jeśli wykonujesz je dokładnie jak na filmie to problem może tkwić właśnie w tym.

      Delete
    8. ale co znaczy tekst,że miednica do przodu?jak mam podnieść nogę,obrócić ja w górę i jeszcze wysunąć miednicę do przodu?nie jestem Davidem Coperfieldem.

      Delete
    9. Miednica do przodu czyli biodra w przód, ale tylko w takim stopniu byś mogła podnieść nogę :-) jesteś Dejwidem- uwierz w siebie ;-)

      Delete
    10. aaaaaaaa,oto chodziło z tą miednicą. dzięki:)mała rzecz,a cieszy.

      Delete
    11. Nie da się,przy tym drugim noga ma być wyprostowana,przekręcona do góry,miednica wypchnięta do przodu,noga podniesiona-jak to wszystko zrobię,to czuję okropny ból w plecach.Nie wiem co robic.

      Delete
    12. to może nie przekręcaj nogi do góry? już sama nie wiem :/

      Delete
  7. Piekłam niedawno to ciasto, pyszne. Nikt nie wierzył, że to z fasoli. Zresztą robiłam też wersję z bananami ( w miejsce fasoli). można też zrobić z ciecierzycą, J
    Jeszcze lepsze jest ciasto otrębowe z serkiem wiejskim.
    przepis na małą blachę (keksówkę):
    100g otrębów owsianych
    200g serka wiejskiego
    50g jogurtu naturalnego
    2 całe jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    słodzik - ja dodałam 18 pastylek wcześniej rozpuszczonych w wodzie
    trochę aromatu waniliowego
    garść suszonej żurawiny i słonecznika ale możesz dodać co tam lubisz:orzechy, rodzynki itp.
    Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobobiegu około 40 minut.
    Jest mega pyszne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uwielbiam takie przepisy!! Spróbuję zapewne!! :-)

      Delete
    2. Kusi mnie ten przepis :) Można zamienić słodziki lub ksylit poczciwym miodem naturalnym?

      Delete
  8. uwielbiam takie ciasta, nadal nie jem słodyczy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobrze robisz- brawo!! Jest tyle dobrych rzeczy na tym świecie, że aż żal jeść słodycze ;-)

      Delete
  9. U Ciebie to jak zwykle można znaleźć super przepisy:) A ten jest obłędny:)

    ReplyDelete
  10. odpowiedz C, ale teraz mam alternatywe w postaci tego pysznego ciacha :))

    ReplyDelete
  11. Ciasto obłędne i pewnie tak smakuje

    ReplyDelete
  12. musze spróbować!! a mam inny problem, jak czekoladzie mogę się oprzeć to niestety chipsy zawsze prawie wygrywają:(

    ReplyDelete
  13. fasolowe ciacho! <3 jadłam i mi smakowało, marchewkowe też lubię :)

    ReplyDelete
  14. Agnes kuchci :) musiało być dobre ;))

    ReplyDelete
  15. Ciasto jutro robię, przysięgam! :D

    ReplyDelete
  16. Twój brzuszek to ma dobrze i dlatego jest taki piękny :)

    ReplyDelete
  17. Inspirujesz kobietko, oj inspirujesz! ;))
    Mam takie pytanie: chciałoby Ci się zrobić post z o tym jak wygląda Twój tydzień? Co aktualnie ćwiczysz, kiedy, co jesz? ;) Uwielbiam Twoje podejście do życia i diety, dlatego z chęcią bym przeczytała taki wpis i wprowadziła co nieco (a pewnie znacznie więcej) dobrego do mojego planu:)
    Pozdrawiam, Asia.

    ReplyDelete
  18. jesteś "wielka" :) nie wpadłabym na to, że można takie ciasto zrobić, wygląda pusznie
    ja mam w planach ciasto dyniowe :)

    ReplyDelete
  19. uwielbiam to ciacho :) ja właśnie jak mam ochotę na coś słodkiego to robię jakieś zdrowe ciacho - a do tego fasolowego nie daję cukru i słodzików - oszukuję inaczej - dodaję banana :)

    ReplyDelete
  20. Mam do Ciebie pytanie, czy możesz coś napisać nt ksylitolu? Bo nie jestem do końca pewna czy to faktycznie taki zdrowy zamiennik cukru? Pozdrawiam

    ReplyDelete
  21. nie wiem, nie wiem... to znaczy całkiem możliwe że Twoje ciasto jest pyszne, ale kiedy piekłam już ciasto na fasoli z puszki i mimo że wyrosło i wyglądało nieźle, to smak... pozostawiał WIELE do życzenia. od tego czasu zraziłam się do takich wypieków fasolowych. myślę że jeśli raz na miesiąc upiecze się małą foremkę ze zmniejszonej porcji nie stanie się tragedia, a ochota zostaje zaspokojona.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wiesz...zwykłe ciasto też można "zepsuć" smakowo, z podobnych składników od jednej osoby może być pyszne, a od drugiej niekoniecznie- także proponuję popracować nad ciastem, nie wyszło za pierwszym razem,to może wyjdzie za 2-3-4?
      To ciasto wyszło rewelacyjne- na początku zaskoczył mnie jego smak, ale następne kęsy powodowały że się zakochałam i już go nie ma, a planuję pieczenie na jutro.
      Patrz też co jest w składzie fasoli w puszce- bo może ma ocet? Co może zmienić smak ciasta.

      Delete
  22. A ja bym chciała zjeść to ciacho!!! Ja staram się kupować mądrze, jednak muszę się przyznać że czasem też zdarza mi się zjeść w McDonalds ;(( to mocniejsze ode mnie ;p;p na szczęście to tylko od czasu do czasu, bo bym spuchła.
    Muszę w końcu przestać obżerać się słodyczami ;(((

    ReplyDelete
  23. Stawiam na jakość. Przede wszystkim jakość. Zdrowe naturalne jedzenie, nie produkty. Wolę wydać więcej pieniędzy i mieć świadomość, że robię dla siebie coś dobrego i dbam o siebie. Jedząc śmieci tak naprawdę wydaję się fortunę. Bo każdy kęs ma znaczenie, a później trzeba jeździć po lekarzach, wydawać pieniądze na wizyty, lekarstwa, paliwo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jestem takiego samego zdania!! Mądre podejście!!

      Delete
  24. żeby nie napisac - dziwny przepis, napiszę - zadziwiający przepis :) chyba przetestuję :)

    ReplyDelete
  25. można jeść bez ograniczeń, takie zdrowe!:)) ale wymyśliłaś!

    ReplyDelete
  26. Świetna alternatywa dla zwykłego murzynka! :D Mniam, mniam :)

    ReplyDelete
  27. Może nie zdrowe, a zdrowsze :P
    Też walczę ze słodyczmi, ehh ciężka sprawa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. i zdrowe i zdrowsze ;-)
      wcale nie jest to ciężka sprawa- nie trzeba z nimi walczyć- jest wiele zdrowych zamienników

      Delete
  28. idealna, pyszna, i, co najważniejsze - zdrowa wersja, jadłabym! :)

    ReplyDelete
  29. Zdrowa wersja, mniaaaaaam! Niech mi tylko przyjdzie ochota na pieczenie, od razu się za to zabiorę! :D

    ReplyDelete
  30. Święta prawda!! Jestes tym co jesz :)))
    I oczywiście, że da się żyć bez sklepowych ciastek czy batoników. Taka wersja słodyczy, które Ty tutaj przedstawiasz- jest najlepsza!!

    ReplyDelete
  31. Jesteś po prostu genialna! Ciasto z fasoli, tego jeszcze nie słyszałam, muszę wypróbować ;)
    Świetnie wyglądasz! ;)

    ReplyDelete
  32. wygląda pysznie, ale czytając składniki i tak go nie zrobię :)

    ReplyDelete
  33. Replies
    1. Cos skopsalam widocznie...
      Najpierw co w tym ciescie dobrego:
      1) nie czuc absolutnie smalu fasoli, za to przyjemnie oleju kokosowego. Olej kokosowy wyprobowalam w kuchni po raz pierwszy i bardzo mi sie spodobal i smak i konsystencja.
      2) jest lekkie, soczyste i sycace

      A tu moje uwagi:
      3) Za mocno czuc bylo smak kakao a niewystarczajaco slodkosc - prawdopodobnie jest to skutkiem bledu "aptekarskiego" - siadla mi waga kuchenna, a lyzka lyzce nierowna
      4) Ciasto robilam z dziecmi, one psychologicznie nie moga sie przekonac do fasoli (mimo, ze potwierdzily punkt 1))

      Nie poddam sie, bede probowala wariant z bananem:)

      PS. By the way - zapraszam Cie do zabawy: http://mynameisyaga.blogspot.fr/2014/01/liebster-award.html

      Delete
    2. A bo smak kakao i słodkości trzeba samemu sobie dobrać, mnie taka słodkość jaką podałam pasuje. Ale na następny raz zwiększ ilość miodu lub czegoś słodkiego co dodałaś do ciasta i dodaj orzechy jak dzieci lubią, albo małe kawałki gorzkiej czekolady do ciasta, które się rozpuszczą w trakcie pieczenia i ciasto będzie wilgotniejsze w środku. A moim hitem nr 1 w tym cieście jest polewa z gorzkiej czekolady- czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaje do niej łyżeczkę oleju kokosowego i polewam ostudzone ciasto- NIEBO!!

      Delete
    3. Dodalam ksylitol, masa fasolowo-ksylitolowo-jajeczna byla slodka, pozniej skopalam z tym kakao. Zobaczymy nastepnym razem :) Poki co, koncze to fasolowe ;)

      Delete
  34. Dziewczyno Twoje ciasta wyglądają obłędnie i pomyśleć, że są taką dawką zdrowia! Ja staram się unikać tradycyjnych ciast, nie kupuję słodyczy i ogólnie staram się odżywiać zdrowo i z umiarem, dodatkowo ćwiczę codziennie :). Unikałam pieczenia jak ognia bo nie znałam za bardzo przepisów na zdrowe ciasta, a gdy już coś piekłam to zwykle nie smakowało mi w ogóle :( ale patrząc na te przepisy stwierdzam, że od czasu do czasu upiekę sobie ciasto z fasoli albo ciasto marchewkowe i jestem pewna, że w końcu wyjdzie mi smaczne co nieco :).
    PS: Dopiero wczoraj odkryłam Twojego bloga, całkiem przypadkiem ale już Cię uwielbiam!

    ReplyDelete
  35. Ciasto z fasoli ? :o jestem w szoku, ale wypróbuję :D

    ReplyDelete
  36. Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny :-)
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/babeczki-z-fasoli-jas/

    ReplyDelete
  37. Genialny przepis!
    Chyba wypróbuje :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  38. Świetny przepis! Ciasto przepyszne. Następnym razem dam tylko trochę mniej kakao bo dało sie wyczuć taka goryczkę. Na następny dzień jeszcze lepsze i super wilgotne! PYCHA! Czy wyjdzie tak samo dobre z białej fasoli?

    ReplyDelete

Dodaj do obserwowanych