5/19/2014

Nowy przysmak- cieciorka



Zaletą cieciorki jest skład aminokwasowy zawartego w niej białka, które przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa.

Właściwości cieciorki:
✔  podnosi odporność organizmu

✔  eliminuje niedobory witamin i minerałów

✔  pomaga obniżać cholesterol we krwi

✔  korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci

✔  wspomaga trawienie

✔  poprawia gospodarkę lipidową

Zawiera:
błonnik
magnez
żelazo
witaminę B9 i B6
cynk
potas
fosfor

Przygotowanie cieciorki:
Namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 10 godzin, następnie gotować ponad godzinę (sprawdzając jej twardość). Sól dodać pod koniec gotowania. Można również kupić cieciorkę w puszcze (opcja dla osób, które nie mają czasu).


Pasta z cieciorki:
300g cieciorki (wcześniej przygotowanej)
2 jajka na twardo
3 ząbki czosnku (ilość ząbków wg uznania)
2 łyżki oliwy
sok z 1/3 cytryny
sól, pieprz, chilli.

Wkładamy wszystko do blendera i gotowe.

Pasta wyszła bardzo smaczna- można wykorzystać ją jako masło lub dip do nachos. Pycha!! Przypadł mi jej smak do gustu  i zostanie ze mną na zawsze.

Agnes Menu:

Śniadanie 8:30 :
Naleśnik (skład: mąka kukurydziana, jajko, mleko migdałowe, olej kokosowy) z bananem i winogronami.

II śniadanie 13:00:
Bułeczka z mąki pełnoziarnistej (wypiek własny), pasta z cieciorki, rukola i ogórek zielony.

Obiad 18:00:
Włoski makaron z pszenicy durum w 3 kolorach z warzywami duszonymi na oleju kokosowym (pieczarki, czerwona cebula, cukinia) w sosie z jogurtu naturalnego i serem.

Kolacja 21:00:
Placki z cukinii (skład: cukinia, jajko, mąka pełnoziarnista, sól, pieprz)

Przekąska (podczas oglądania filmu):
Nachosy (skład: mąka pełnoziarnista, sól, woda, olej kokosowy) z pastą z cieciorki.

55 comments:

  1. wszystko wygląda tak pysznie... a cieciorki nigdy nie próbowałam, ciekawa jestem jej smaku :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. warto spróbować- jest wyjątkowo smaczna

      Delete
  2. Twój obiad wygląda tak przepysznie ze jutro zagości na moim stole! Buziaki!

    ReplyDelete
    Replies
    1. To smacznego- jest Giga pyszny :D a jogurt naturalny dodaję na sam koniec- jak wymieszam warzywa z makaronem- wtedy dorzucam 2 łyżki i mieszam- doprawiam- PYCHA :D

      Delete
  3. Mniam, mniam, aż ślinka mi cieknie. Pycha żarełko!

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam cieciorkę jak tylko wzięłam pierwszy jej kęs do ust:) Pyszna jest:)

    Twoje menu przyprawia o zawrót głowy:) A tą bułeczkę jak robiłaś?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bułeczka powstała w taki sposób---> http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/2013/09/do-it-yourself.html :P
      Wrzuciłam do miski- mąkę i inne składniki- wymieszałam, poczekałam aż urosną i upiekłam :D

      Delete
  5. uwielbiam cieciorkę ;) można ją podować na wiele sposobów, więc nigdy się nie znudzi ;)

    ReplyDelete
  6. mhyyy ciekawa jestem tej pasty z cieciorki, ale wygląda niesamowicie;) Wszystkie Twoje przysmaki są wspaniałe:)

    ReplyDelete
  7. Pysznie, zdrowo i kolorowo :) A cieciorkę uwielbiam, używam ją jako dipu do marchewki podczas oglądania filmów :)
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  8. Między 13 a 18 umarlabym z głodu :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. o 13 jem posiłek, więc dolicz czas jedzenia- a potem piję wodę w pracy i jak wracam do domu to od razu jem. Czasem nawet głodu nie czuję, ale jem bo tak trzeba i koniec :P

      Delete
  9. Przepis na bułeczki poprosimy! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ależ proszę bardzo--> http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/2013/09/do-it-yourself.html :-)

      Delete
    2. Super! Dziękuję bardzo ;*

      Delete
    3. jaką dokładnie kupujesz mąkę pełnoziarnista na te bułeczki w uk? (możesz podać angielska nazwę i gdzie kupujesz?)

      Delete
    4. A taką--> https://4-mmedia.frisco.pl/id,189799/h,360/w,360/ W Polskim sklepie.

      Delete
    5. A polecasz jakieś które są brytyjskie? ( z asdy, Tesco itp)

      Delete
  10. Pyszne menu! Mam nadzieję, że będziesz wstawiała fotomenu częściej, bo jesz różnorodnie i dzięki temu mam sporo nowych pomysłów na posiłki :) Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oczywiście, że będę :-) Pozdrawiam

      Delete
  11. Ale masz wyczucie czasu! Właśnie wczoraj wygrzebałam z szafki cieciorkę i postanowiłam z niej zrobić mąkę. Spróbuj koniecznie, jest rewelacyjna :)
    A z reszty planuję zrobić właśnie taką pastę ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ale mam tylko blender? Nada się na robienie mąki?

      Delete
    2. Potwierdzam:) Ja właśnie robiłam w blenderze:D

      Delete
    3. Jeśli masz pojemnik z ostrzami na dole, powinno dać radę ;) Ręcznym chyba się nie da.

      Delete
    4. Mam na dole więc zobaczę co da się zrobić. Po co taka mąka? :P

      Delete
    5. Do zagęszczania - wszędzie tam, gdzie dodałabyś mąki ziemniaczanej. Ja dzisiaj robiłam placki ziemniaczane z nią, Wyszły idealne :) No i do sosów jest super ;)

      Delete
    6. A ja nigdzie nie dodaję mąkę ziemniaczaną :|

      Delete
    7. No ja tez nie, ale na pewno przez te Twoje -naście lat zdarzyło Ci się nią zabielać zupę albo sos - a przynajmniej widziałaś, jak mama/babcia to robiły :P

      Delete
  12. Można poprosić o przepis na śniadaniowy placek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zawsze wsypuję składniki "na oko"--> mąka kukurydziana, jajko, mleko migdałowe w takich proporcjach by powstała konsystencja ciasta naleśnikowego- smażę na oleju kokosowym.

      Delete
  13. W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. Zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    ReplyDelete
  14. Cieciorka jest przepyszna ! Ale w formie pasty nie próbowałam.
    Menu bardzo smaczne :)

    ReplyDelete
  15. już jakiś czas biorę się za wypróbowanie ciecierzycy, ale jeszcze tego nie zrobiłam :D muszę chyba dostać jakiegoś kopa i pobiec do sklepu, Twój wpis i smaczne zdjęcia na pewno mnie zmobilizowały, żeby spróbować cieciorkę :D taka gotowa w puszce jest w jakiś sposób niezdrowa i nafaszerowana niepotrzebnymi składnikami? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nawet nie wiem czy ma dodatkowe składniki ta w puszce, bo przygotowuję sama. Ale wiem, że warto ją jeść dla samych walorów smakowych :-)

      Delete
  16. Cieciorka - fajnie brzmi. Nigdy nie próbowałam, ale po takich postach u Ciebie zawsze mam chęć na takie nowości. :)
    A Twoje zdjęcia jedzonka - pycha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ja dziś w sklepie kupiłam kolejną paczkę cieciorki :-) będzie może zupa z tego? :D

      Delete
  17. same smakowitości :))
    u mnie dziś 1-wsze urodziny bloga i Konkurs będzie mi miło jeśli zaglądniesz :)) Zapraszam :))
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2014/05/urodzinki-konkurs-rozdanie.html

    ReplyDelete
  18. Czepiam się może, ale to ciecierzyca a nie cieciorka. Cieciorka jest trującą rośliną :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A czytałam o tym, ale wszyscy nazywają ją cieciorką ;-) możliwe, że to błąd-- ale wiadomo o co chodzi.

      Delete
    2. U mnie na opakowaniu było napisane "cieciorka" :P

      Delete
  19. Ja z cieciorki robię pastę, która jest do naleśników. Pycha!

    ReplyDelete
  20. Z cieciorki robię pastę, którą jem z naleśnikami. Pycha!

    ReplyDelete
  21. Twoje jedzenie wygląda na bardzo urozmaicone - zdrowo i kolorowo, to mi się podoba:) A co do cieciorki to ja również bardzo lubię, pod wszystkimi postaciami, nawet dodając te kulki do sałatki itp :)

    ReplyDelete
  22. Cieciorka jest naprawdę spoko. Odkryłam ją jakieś 2 miesiące temu. Opisywana przez Ciebie pasta - mistrzostwo świata :)

    ReplyDelete
  23. Uwielbiam cieciorkę, głównie w zupie. ;)

    ReplyDelete
  24. tez bardzo lubię ciecierzyce..ugotuje, przyprawie i sobie podjadam jak orzeszki ale lubię tez wersje z sosem pomidorowym z czosnkiem i curry. Na jesień jeszcze dynia do tego..pychota. pozdrawiam

    ReplyDelete
  25. super jedzonko,trzeba to wypróbować

    ReplyDelete
  26. Nie wiem czy widziałaś ale tu masz przepsik na omlet z cieciorką http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/05/omletowy-zawrot-gowy-4-propozycje.html?showComment=1401285461717#c8763096502916711918
    Myślę, że może być pyszny :-)

    ReplyDelete
  27. I jeszcze jedno - kiełki cieciorki na patelnię są super. Kupowałam kiedyś takie mieszanki kiełków na patelnię i wśród nich były właśnie kiełki cieciorki :-) mniam

    ReplyDelete

Dodaj do obserwowanych