12/16/2017

Świąteczny piernik BEZ CUKRU

Święta tuż tuż, ale ten czas szybko leci. Okres przedświąteczny kojarzy mi się z zapachem pieczonego ciasta, z cynamonem, goździkami i lampkami na choince. Uwielbiam te chwile, gdzie piję ciepłą czekoladę, zajadam się piernikiem i oglądam schowana pod kocem ulubione świąteczne filmy. Dlatego dziś stworzyłam moją ulubioną wersję świątecznego piernika z powidłami i czekoladą na górze. 


Nastaw piekarnik na 180 stopni. Ciasto robi się szybko więc piekarnik będzie już nagrzany.

Składniki suche: 
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g cukru kokosowego, ksylitolu, stewii lub innego zamienniku cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Te składniki wsypujemy do osobnej miski, mieszamy i zostawiamy. Zabieramy się za mokrą część pracy.



Składniki mokre:
100g oleju kokosowego (lub masła- wg uznania)
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
2 łyżki miodu
250 ml mleka migdałowego, owsianego, lub dowolne mleko roślinne.
3 jajka

Dodatki: powidła bez cukru, czekolada gorzka bez cukru, orzechy nerkowca (lub inne dowolne orzechy)

Podgrzewamy w rondelku olej kokosowy, aż się rozpuści ale nie zagotuje- odstawić rondelek z palnika. Dorzucamy kakao, wszystkie przyprawy i mieszamy. Jak jest już lekko przestudzone dodajemy miód, oraz mleko i mieszamy. Możemy użyć trzepaczki lub miksera. Dorzucamy jajka i dalej mieszamy.
Do dobrze wymieszanej masy dodajemy 1/3 suchych składników i mieszamy, następnie kolejną część - mieszamy i kolejną - mieszamy.

Masę przelewamy do foremki (ja uwielbiam silikonowe bo łatwo się wyciąga i ciasto nie przywiera) o wymiarach 20 x 20 lub 20 x 30 im większa foremka tym ciasto może szybciej się upiec i będzie płaskie.

Mój wybór 20cm x 20cm - piekłam w temperaturze 180st przez 25-30 minut - do suchego patyczka.


Jak już ciasto się upiecze, studzimy. Ciasto zapewne wyrośnie i będzie na górze nierówne. Dlatego odkrawam delikatnie tą wystającą część ciasta i przewracam je spodem do góry.
Przekrawam na pół i smaruje powidłami bez cukru, a na górę wylewamy gorzką czekoladę bez cukru rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Nakładamy ulubione orzechy i gotowe!!

No i kto to wszystko zje? :)


Smacznego!!

5 comments:

  1. Czy mąkę pszenna pełnoziarnista można zamienić na gryczaną?

    ReplyDelete
  2. Mam i ja :) Piernik :) Idealnie pasuje do zimowej herbatki wzmacniającej odporność, zaparzonej na zdrowej wodzie redox :) Święta coraz bliżej :)

    ReplyDelete
  3. Mam pytanie czy ciasto bardzo rośnie? Mam foremkę 215x21,5 ale ona ma tylko 4cm wysokości. Czy to się uda? :)

    ReplyDelete
  4. wygląda przepysznie ! aż narobiłaś mi smaku na slodkie :)

    ReplyDelete

Dodaj do obserwowanych