8/09/2013

Jedz Mądrze


Trudno jest nam sobie wyobrazić życie bez cukierków, batoników, ciastek, czekolady. A przecież tak naprawdę, cukier nie jest potrzebny naszemu organizmowi. Nie wnosi nic pozytywnego, tylko nam szkodzi. 
źródło: internet
Cukier to "puste kalorie", a energia, którą nam daje nie jest długotrwała. Daje nam jedynie chwilowe dobre samopoczucie, a wywołuje chaos w pracy trzustki. Trzustka jest narządem odpowiedzialnym za wytwarzanie odpowiedniej ilości insuliny w celu utrzymania stałego poziomu cukru we krwi.


Kilka czynników szkodliwości cukru

sprzyja powstawaniu chorób grzybiczych

powoduje deficyt chromu w organizmie
(chrom ma wiele zalet, jedna z nich to zmniejsza łaknienie i pomoc w utrzymaniu zgrabnej sylwetki)

zmniejsza strukturę kolagenu, czyli sprzyja wczesnemu powstawaniu zmarszczek

upośledza przyswajanie witaminy z grupy B
(niedobór witamin tej grupy prowadzi do zaburzeń działania układu nerwowego, złego samopoczucia, zaburzeń poziomu cholesterolu )

ma negatywny wpływ na przemianę materii

jest przyczyną alergii na pokarmy

źródło: "Życie bez cukru" dr Nancy Epelton, gdzie autorka opisuje szkodliwość cukru.

Ogólnie: Cukier jest nazywany trucizną absolutną! Bez którego można się obejść i całkowicie zrezygnować.
Nie jest to łatwy proces, bo wymaga samozaparcia, ale w zupełności osiągalny.
 
Czym zastąpić cukier?
ksylitol
( Jest to naturalny zamiennik cukru, pochodzący z kory brzozy. Ma mniej o 40% kalorii niż tradycyjny cukier, posiada niski indeks glikemiczny, może być stosowany przez diabetyków.)
 
syrop z agawy
(Jest źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii. Produkt może być spożywany również przez wegan, którzy rezygnują z miodu.)
 
stewia,
(Naturalny słodzik stosowany do leczenia otyłości i nadciśnienia tętniczego.)
 
melasa karabowa
(Gęsty ciemnobrązowy syrop karobowy o dużej zawartości żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, z witaminami B1, B2, B3, oraz E.)
 
owoce 
(np. jeden dojrzały banan słodzi moją poranną porcję owsianki, a czereśnie nadają ciekawego smaku;
do musli dodaje jogurt naturalny, borówki/maliny)

Osobiste odczucia po ponad 5 miesiącach bez słodyczy.
Nie czuję potrzeby zajadania się czymś słodkim.
Widok batoników, żelków, ciastek, tortów mnie odpycha i daje poczucie niesmaku.
Mam ładniejszą skórę.
Zdrowsze paznokcie i włosy.
Nie mam wahań nastroju kiedy zbliżają się "te" dni, nawet nic mnie boli przed, ani w trakcie.
Czuję się szczęśliwsza, wolniejsza:-)
Nie czuję, że coś tracę nie jedząc słodyczy, a nawet twierdzę, że zyskuję.
Słodycze to nie przyjemność, przyjemność daje mi duma, jaką odczuwam nie jedząc ich.
Świadomość, że w życiu można zmienić wszystko:-)
Mam więcej siły.

Ukryte cukry
Wiadomo nie od dziś, że cukier jest dodawany przez producentów do wszystkiego. Nawet natrafiłam na przyprawę do piernika z cukrem. Przecież jak będę chciała dodać do piernika cukier to go dodam, producent nie musi tego robić za mnie!!

 Wczoraj zrobiłam pyszna pizze na obiad, którą chciałam zjeść z ketchupem. 

 W składzie oczywiście jest cukier!
Wychodząc na przeciw swoim oczekiwaniom zrobiłam własny ketchup, który nie przypominał w smaku tego ze sklepu. Był niebiańsko dobry- no i bez cukru!!
Przepis:
2 puszki pomidorów pokrojonych
5 ząbków czosnku
3 szczypty soli
3 łyżki oregano
1 łyżka bazylii
szczypta chilli
szczypta imbiru
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki pieprzu
Gotować tak długo, aż odparuje cała woda.

Zwracaj uwagę na produkty, które kupujesz i jedz mądrze.


Agnes

81 comments:

  1. Tja... skąd ja to znam. Jeszcze w kwietniu do kawy dodawałam z 8 łyżeczek cukru (maksymalnie czubatych!). dziś zeszłam do 2 płaskich. Było trudno, ale samozaparcie jest najlepszą metodą.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 8? :O :O no to pięknie, że to zmieniłaś- gratulacje!!

      Delete
    2. oja.... 8 łyzeczek cukru, ze Ci sie zrenice na bialo nie przebarwiły to cud ^^

      Delete
    3. ja słodzę 2,5 łyżeczki cukru o_O :D

      Delete
    4. też kiedyś słodziłam około 3 łyżeczek, już od kilku lat nic, nie wypiję słodkiej herbaty, dla mnie to syf, to nie herbata a cukier, jej prawdziwy smak można poczuć dopiero jak się nie posłodzi

      Delete
    5. Ja kiedyś słodziłam 2, ale a szczęście szybko się zorientowałam, że cukier tylko niszczy smak herbaty (miałam jakieś 12 lat). Teraz przestałam nawet słodzić kawę :)

      Delete
  2. super. ja mam zrywy życia bez cukru (na blogu mam nawet umieszczony w którejś notce dłuuugi wywód dlaczego szkodzi) ale potem wypada jakaś impreza czy nawet gorszy dzien i kiepsko mi idzie. ale i tak jestem z siebie dumna bo znacząco go ograniczyłam i nie zdarza mi się czegoś słodzić. gorzej z produktami sztucznie dosładzanymi przez producentów...

    ReplyDelete
  3. Co do tego, ze cukier jest przyczyna alergii na pokarmy troche to prawda troche nie bywalam u wielu alergologow, bo wiekszosc owocow i warzyw mnie uczula od ok 3 lat z roku na rok co raz wiecej. Alergie maja ukierunkowania genetyczne i nie tylko, a cukier u niektorych osob poglebia alergie na pokarmy ale nie u wszystkich. Ja zycia bez cukru sobie nie wyobrazam, moja trzustka od kad weszlam w wiek dojzewania zrobila sie kaprysna jak u mojego dziadka raz insulina spada na lep na szyje , a nastepnym razem leci w kosmos, a ja mdleje, teraz juz sie nauczylam nosic przy sobie batonik i gdy czuje sie zle i slabo ale w specyficzny sposob bo w ustach mam taki dziwny smak zjadam batonik i insulina sie normuje :)
    Domowy ketchup wyglada o wiele smaczniej :) Pamietaj tez o tym ze pomidory w puszkach sa konserwowane i 99 % zawiera sladowe ilosci cukru lepiej siegac po te swierze :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Świetne spostrzeżenie dotyczące pomidorów w puszce!! Ale to i tak mniejsze zło. Na następny raz spróbuję ze świeżymi pomidorami.

      Delete
    2. Jasne te w piuszcze maja o wiele mniej cukru, sama wole jednak ketchup z tych swierzych, ale nigdy nie mam czasu by go zrobic ;(

      Delete
  4. Nie wiedziałam,że sprzyja wczesnemu powstawaniu zmarszczek. Kolejny powód, który mnie przekonuje.

    ReplyDelete
  5. Od 13 lat nie słodzę herbaty, od 10 - kawy. Pomyślałam, że bez słodyczy też da się żyć. Słodzona herbata jest dla mnie nie do przełknięcia. Mam nadzieję, że ze słodyczami też niedługo tak będzie. Pozdrawiam serdecznie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Posłodzona herbata traci swój smak:-) bez cukru czuć herbatę!!

      Delete
  6. Kiedyś piłam mocno pocukrzoną herbatę, teraz się dziwię jak mogłam takie świństwo pić :)

    ReplyDelete
  7. Mam teraz ochote zrobic sobie pizze z własnym ketchupem!:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. a wiesz jakie to dobre?;-) ostatnio znudziła mi się pizza własnej produkcji, ale z tym ketchupem mogę ją jeść codziennie:D już mi ślinka cieknie na samą myśl:O

      Delete
  8. Przekonałaś mnie do niejedzenia słodyczy tym postem. Dzisiaj to były moje ostatnie słodycze :) Dziękuję ci bardzo za tego posta !!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cudownie :D to ja dziękuję, że czytasz AgnesBlog :*

      Delete
  9. Agnes podziel się tą swoją siłą :). To było by coś 5 miesięcy bez słodkiego wytrzymać!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w jej okolicy po prostu zamkneli wszystkie cukiernie i nie ma gdzie kupic ciastek haha

      Delete
    2. w mojej okolicy nie ma w ogóle cukierni- serio :-) trzeba dreptać hen daleko, albo do centrum jechać :P
      ale są supermarkety, gdzie sprzedają słodycze ^^

      Delete
  10. własny ketchup wygląda wyśmienicie w porównaniu z tym sklepowym :)

    ReplyDelete
  11. jaki brzusio ^^, warto odstawic słodycze .

    ReplyDelete
  12. Racja:) Owoce do jogurtu to coś wyśmienitego:)

    A taki ketchup robiłam z przecieru pomidorowego i jest równie dobry,spróbowałabym jeszcze ze świeżych pomidorów:)


    Sylwetka zachwycająca,ale o tym już pisałam nie raz:)

    ReplyDelete
  13. te czeresnie sa mega gdyby takie sprzedawali z buzkami nie tknęłabym żadnej z czułości :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha:D oj Mokah :D jak ty coś napiszesz :D

      Delete
  14. pizza rewelacyjna za 5 minut wpadam prosze taką wykonac ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wpadaj:-) z miłą chęcią dla Ciebie zrobię taką pizzę!

      Delete
  15. 4 lata temu wyeliminowalam slodzenie kawy i herbaty, lecz zycie bez slodkich przekasek ciezko mi idzie... Choc probowalam nie raz, nie dwa przegrywam ta sodka walke na swoja niekorzysc.
    Btw, agnes zauwazylam ze masz piekna cere, napisz jakis post o swojej pielegnacji. Prosze
    Jaki krem polecilabys, dla 23 latki z cera przetluszczajaca sie w strefie t i sklonnosciami do przesuszen, mam problemy z rozszerzonymi porami. Prosze o pomoc, bo nie stosuje zafnego kremu a mysle, ze powinnam. Nie moge trafic na zaden dobry krem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przede wszystkim stosuj kremy mocno nawizajace bo cera przetlusczza sie poniewaz jest za malo nawilzona na poczatku bedzie gorzej ale puzniej znacznie lepiej jak chcesz napisz do mnie ja zwalczylam sobie problematyczna przetluszczajaca sie strefe T i moge podzielic sie doswiadczeniami :)
      Ale pomysl by Agnes opisala swoja pielegnacje jest swietny bo cere ma doslownie z moich marzen !

      Delete
  16. Żebym ja tak potrafiła wytrzymać bez słodyczy dwa dni ;) Ale post świetny i bardzo motywujący. Zwłaszcza ostatnie zdjęcie daje mocno do myślenia :)Gratuluję wytrwałości i efektów!

    ReplyDelete
  17. Właśnie po raz kolejny obrzydziłaś mi słodycze i cukier - dziękuję :)

    ReplyDelete
  18. Też ograniczam cukier jak mogę jednak od czasu do czasu skuszę się na coś słodkiego ;-)

    ReplyDelete
  19. Dużo osób nie wie o tym, że cukier powoduje grzybicę przewodu pokarmowego. Dobrze, że o tym piszesz :))

    ReplyDelete
  20. czeresnie juz robią furore jako tło na pulpicie w moim komputerze :))

    ReplyDelete
  21. Ha!:-D super! Czyli jest sens mojej grafiki:-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. no co yyyyy? :-) piszesz, że czereśnie są na Twoim pulpicie, a ja je dziś tworzyłam :P więc się cieszę!! i piszę, że skoro się komuś podobają to jest sens tworzenia grafiki.

      Delete
    2. aaaaaaaaaaa ja o 21:38 juz mam wylączone szare komorki ;) one ida troche wczesniej spac niz moje cialo ;) nie współgrają ze mna wcale :)

      Delete
  22. Im mniej jem słodyczy tym bardziej czuję jak okrutnie są słodkie. Banan jest dla mnie słodki, dojrzała brzoskwinia, a gdy sięgam po batonika aż głowa mnie zaczyna boleć od tego cukru (poważnie)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wiem dokładnie o czym piszesz...tak samo jak się da przyzwyczaić do cukru i nie wyobrażać sobie życie bez niego, to tak samo da się od niego odzwyczaić i nie wyobrażać sobie życia z nim :-)

      Delete
    2. racja, ludzki organizm jest w stanie poradzić sobie w wielu sytuacjach, może być czysty i zdrowy i przyswajac ino zdrowe produkty, ale stać go również na pewną dozę tolerancji na trucizny, np cukier w postaci syropu glukozowo-fruktozowego czy słodzików z coca coli, multiwitamin, leków czy żarcia z proszku, aspartamu!:/

      Delete
  23. Cukrem żywią się grzyby co prowadzi do grzybicy ogólnoustrojowej i już wiemy skąd alergie i wiele innych chorób, mądrze robisz eliminując je z jadłospisu ,pozdr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. trzeba też pamiętać,że cukier cukrowi nie równy. Tak jak syntetyczny cukier odkłada sie w postaci tłuszczu tak naturalny cukier z owoców (fruktoza) doskonale zasila nasze organy i mięśnie. Trzeba pamiętać,że wszystko co zjeemy czy to białko czy tłuszcz i tak musi zamienić sie w cukier prosty i zasilic nas w energię :)Więc słodkości w postaci owoców jak najbardziej:)

      Delete
  24. Ja nie używam cukru od studiów, musiałam oszczędzać i przestałam kupować cukier :) szybko nauczyłam się pić herbatę i kawę bez cukru i teraz inna mi po prostu nie smakuje. Nie używam żadnych zamienników, nieraz zdarza mi się herbatę posłodzić miodem :). Zastanawiam się jednak czym zastąpić cukier jak zdarza mi się coś piec, więc muszę poczytać więcej o tym zamiennikach, które wymieniłaś.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zamienników jest mnóstwo na szczęście. Od najprostszych zaczynając: miód, fruktoza, stewia, ksylitol (cukier z brzozy), syrop z agawy :)

      Delete
  25. Ten cukier to dosłownie teraz w każdym miejscu jest na maksa naładowany. Szczególną przesadą jest jego obecność w około połowie chlebów znajdowanych na rynku :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za bardzo nie rozumiem po co jest dodawany do wszystkiego? Aby podnieść walory smakowe? Od pewnego czasu staram się robić wszystko sama nie dodając cukru i jest o niebo lepsze. Więc jaki cel?
      ... codziennie nieświadomie jemy cukier pod wieloma postaciami...

      Delete
    2. celem jest zarobek koncernów i uzależnianie ludzi, żeby cały czas kupowali dany produkt :)

      Delete
    3. No tak: kasa ponad wszystko :|
      Ale mamy mózgi:-) i od teraz świadomość- nie pozwólmy aby z nas robili głupców!!

      Delete
    4. Cukier konserwuje przede wszystkim, dlatego wlasnie jest dodawany do wielu produktow. Ja pieke juz wlasne pieczywo, ciasta bez cukru i jesi slodze to miodem lub syropem z agawy lub daktyli, xylitol rowniez czasem dodaje do ciast. Ten keczup to swietny pomysl :-)

      Delete
  26. Bardzo interesujący blog, świetnie prowadzony, wiele ciekawych informacji, gratuluje samozaparcia :) i pozdrawiam ciepło- imienniczko ;)

    Aga

    ReplyDelete
  27. Ja nie słodzę od... nie wiem od kiedy.. słodyczy też nie jem zupełnie . raz na tydzień zdarzy mi się dodać kilka kostek gorzkiej czekolady do owsianki i to tyle. no i jeszcze jem ketchup, ale to też max. raz na 2 tygodnie. Co mnie strasznie zdziwiło to to, że w składzie wielu bułek jest cukier (w sumie trochę logiczne - pożywka dla drożdży), dlatego wyeliminowałam takie pieczywo i staram się jeść tylko chleb żytni 100 % bez drożdzy. Wracając do kwestii cukru to mogę go spożyć jedynie w domowym cieście, które też nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam, ale paru kawałków raz na jakiś czas nie odmówię. Wszystkie kasze na słodko, owsianki dosładzam jedynie owocami - im mniej cukru się używa, tym owoce stają się bardziej słodkie! Czasem używam stewii, ale z nią trzeba uważać i dawać bardzo malutko, bo jak się przesadzi to daje gorzki posmak.

    Boski masz ten brzuszek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo mądre podejście do odżywiania:-)
      Ja natomiast odmówię każdej słodkości- Nie i Koniec :P

      Delete
  28. Pizza mniam ;) Ja nie słodzę. A jak mam ochotę na słodkie to po prostu jem, ale staram się ograniczac jak najmocniej :)

    ReplyDelete
  29. jej w Tobie jest tyle pozytywnej energii :) trzymaj tak cały czas

    ReplyDelete
  30. Takim brzuchem każdego przekonasz do niejedzenia słodyczy :D
    Jest tyle zamienników cukru, że nie warto go spożywać. Ja co prawda cukier kupuję, ale służy mi do robienia peelingów i pasty cukrowej. Więc taki całkiem beznadziejny nie jest :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. I to jest dobry pomysł, jak chcesz rzucić cukier:-) ale zalega ci w szafce...nie do końca chcesz się go pozbyć bo w końcu kosztował swoje...to zrób sobie peeling :D

      Delete
  31. Ty tez masz super brzuch, i to opalony a moj biały jak ser hehe. Co do cukru to popieram :) unikam jak ognia. pozdrawiam

    ReplyDelete
  32. Wczoraj zaczęłam wyzwanie niejedzenia słodyczy, ale po zobaczeniu Twojego brzucha chyba rzucę je na stałe *_*

    ReplyDelete
  33. Także nie rozumiem dodawania cukru do tak wielu produktów, które z pozoru są od niego wolne np. majonezu. Staram się cukru unikać w miarę możliwości. Zaczęłam od zastąpienia 'białej truzizny' miodem, ale i z nim staram się nie przesadzać;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. także chleb, musztarda, przyprawy... dlatego warto świadomie unikać cukru, bo tego ile cukry spożywamy nieświadomie to już inna sprawa;-)

      Delete
  34. Kiedyś zrobiłam mamie podsumowanie jej "ja tylko słodzę kawę i herbatę!" 1 kawa - 1,5 łyżeczki cukru (10g), 1 herbata - 1,5 łyżeczki cukru (10g). Daje nam to 20g cukru dziennie na samo słodzenie kawy i herbaty. 20 g x 365 dni w roku daje nam ...7300g! 7,5 KILOGRAMA rocznie, moje drogie!:O...jest to jakies pocieszenie w porównaniu z Amerykańcami i Australijczykami, którzy spożywają rocznie 50-50kg cukru :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. czyli 7,5kg cukru na rok w samej herbacie i kawie? :D osz...dodając ukryte cukry o których nie mamy pojęcia:O

      Delete
  35. brzuch masz boski!!!!Musze wyeliminować cukier z mojego ketchupu i ograniczyć te cista, które wytwarzam, jeszcze wiele błędów w mojej diecie widze, ale cóż trzeba powoli :)Dzięki za motywację :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Powoli, na spokojnie:-) ja też wiele błędów popełniam, ale całe życie będziemy się uczyć nowych rzeczy:P

      Delete
  36. Ja jestem cukromaniaczką, ale na ogół cukier w kawie. Uwielbiam za to owoce i kiedy tylko mam szansę to sięgam po róznorodne :)

    ReplyDelete
  37. Jako eks-cukroholiczka potwierdzam, że bez cukru da się żyć, a z najgorszego nałogu da się wyjść przy odrobinie silnej woli. Jeszcze parę lat temu mój dzień nie istniał bez batonika, czekolady, cukiereczków. Dziś jestem wolna ;)

    (Jessu, to Twój brzuch? )

    ReplyDelete
    Replies
    1. No i kolejne potwierdzenie, na to że można :-)

      Brzuch mój:-)

      Delete
  38. ja mam problem z brzuchem, chciałabym uzyskać taki efekt jak Ty masz. Nie mam na nim tłuszczu, ale jest dziwnie spuchnięty. Nie wiem o co chodzi;/

    ReplyDelete
    Replies
    1. może masz wadę postawy? albo nietolerancję/nadrważliwość pokarmową i jesteś wzdęta od tego? albo jesz dużo strączków?

      Delete
  39. jesteś dla mnie inspiracją pod względem zdrowego żywienia :))

    ReplyDelete
  40. Ja jestem tutaj jedynym menem? :) a co myślisz o kawie? przestać? czy to rzeczywiście pobudza nas czy tylko placebo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z tego co wiem to jest Was więcej :-)
      Kawa pobudza, przekonałam się jak wypiłam mocną kawę z ekspresu o 20 i leżałam w łóżku z otwartymi oczami do 4, więc raczej nie był to efekt placebo. Co sądzę? Że kawa ze zmielonych ziaren jest dobra, inaczej sądzę o rozpuszczalnych, które zostały przetworzone...wszystko co przetworzone nie jest dobra dla naszego organizmu. Składy niektórych kaw rozpuszczalnych są bardzo długie. Warto sprawdzać do się pije i co się je, bo np. pod nazwą koncentrat w 100% sokach kryje się coś więcej ;-)

      Delete
  41. nie wierzę! Jak czytam te komentarze o cukrze to aż mnie skręca! :) kiedyś słodziłam herbatę 3 łyżeczki... potem raz wypiłam bez słodzenia i tak już zostało. Cieszę się, że piję herbatę o smaku herbaty, a nie sam cukier... Jednak z ukrytym cukrem masz wielką rację! Postanowiłam od jutra go stopniowo całkowicie odstawić. Dzięki Agnes! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z tym cukrem można dostać do głowy :-) unikam go i czuję się z tym dobrze, robię większość produktów sama.Ostatnio spróbowałam kupnego ketchupu- nie wiem jak mógł mi kiedyś smakować- bardzo słodko- octowy, nie czuć pomidorów...mój własny ketchup jest cudowny :-)

      Delete
  42. kurde,Agnes dziękuję za każdy post na Twoim blogu <3 motywujesz !!!!

    ReplyDelete
  43. A jak robiłaś spod do pizzy ? :)

    ReplyDelete

Dodaj do obserwowanych