Zdrowe odżywianie to smaczne eksperymentowanie w kuchni, pełne kolorów i niesamowitych zapachów.
Z dnia na dzień odkrywam nowe smaki, które leżały na wyciągnięcie ręki całe życie, a jednak byłam tak standardowa w wyborze składników, że moja dania były ciągle takie same.
Dziś przedstawiam moje dwie nowe miłości.
#1 Pęczak z warzywami
Pierwszy raz jadłam pęczak i jest wyśmienity!
Zalety:
✔ niesamowity smak
✔ jest najmniej przetworzony (bo otrzymywany z całych ziaren jęczmienia)
zawiera:
✔ witaminy B1, B2, PP
✔ wapń, żelazo, potas
✔ KRZEM (czyli pierwiastek życia)
✔ jest źródłem błonnika (składnikiem regulującym procesy trawienia)
Sposób przygotowania jest bardzo prosty:
pół szklanki kaszy pęczak (porcja na jedną osobę)
1 szklanka wody
sól (wg uznania)
łyżeczka oleju
Pęczak dokładnie płuczemy (2-3 razy), wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i łyżeczkę oleju. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż całkowicie wchłonie płyn- około 20minut.
W tym czasie na patelnie wrzucamy ulubioną mieszankę warzyw i dusimy pod przykryciem aż zmiękną (około 10 minut).
Całość przyprawiłam: chilli, oregano, tymiankiem i pieprzem.
Danie jest proste, sycące i bardzo smaczne. Czy można się zakochać w jedzeniu? TAK!
#2 Placek z mąki orzechowej
Orzechy pomagają w:
✔ walce z cholesterolem i chorobami serca,
✔ są bogate w witaminę B2, E,
✔ zawierają magnez, potas, cynk, żelazo oraz miedź,
✔ dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych- Omega 3.
Szybki przepis na placki z mąki orzechowej:
1 szklanka mąki
1 jajko
2/3 mleka migdałowego (wybór mleka wg uznania, może być również woda)
Wszystko razem mieszamy i smażymy na oleju kokosowym aż się zarumienią.
Smak: orzechów arachidowych schowany w placku. Podałam go z rozgniecionym bananem i serdecznie polecam na śniadanie. PYSZNE!
...
Tak się prezentują moje dwie nowe miłości. Oczywiście nie spocznę na laurach i będę szukała dalej, bo kocham się zakochiwać. Czy to brzmi logicznie? ;-)
Pęczaka jeszcze nie próbowałam a już kilka osób mi go polecało.
ReplyDeleteCo do mąki, to równiez kolejna rzecz którą dzięki Tobie muszę wypróbować !!!
Logicznie jak zawsze ;)
ReplyDeleteMuszę gdzieś wynaleźć ten pęczak, bo tyle o nim dobrego czytam, a jeszcze nigdzie nie widziałam.
No i mąkę orzechową będę robić na pewno za jakiś czas, niech no mi się tylko ryżowa skończy :)
Skoro znalazłam go w UK pod nazwą "pearls barley" to w PL go zapewne znajdziesz :-) Jest pyszny!! Już nie wspominając o mące orzechowej- placki niebiańskie :P
DeleteNa pewno jest gdzieś, ale dobrze się przede mną ukrywa :D Zostały mi jeszcze 3 sklepy do odwiedzenia. Takie ze "zdrową żywnością" - może tam będzie. Bo w marketach w mojej mieścince nie widziałam...
DeleteDomyślam się :D Musi być pychoooota, aż mi ślinka cieknie, jak sobie wyobrażam ten smak :P
Jesteś bardzo kreatywna, więc znajdź pęczak i podziel się swoimi pomysłami na niego. Nie wiem- może n słodko? Jak myslisz?
DeletePęczka jest wszędzie więc wystarczy dobrze poszukaj, żadne odkrycie. Ale faktycznie bardzo zdrowy to przyznam
DeletePęczak jest dostępny jak np. kasza gryczana,zobacz w takich ''osiedlowych sklepikach'' :)
DeletePęczak jest normalnie dostępny w sklepach :) Na opakowaniu trzeba szukać "Kasza jęczmienna".
DeleteNajpierw muszę wyczuć jego smak :) Ale skoro piszesz, że jest bardzo delikatny, to pewnie będzie fajnie smakował z owocami zrobiony na mleku - szczególnie kokosowym. I z dodatkiem czekolady. Omnomnom :D Aż mi ślinianki zaczęły pracować, a to niebezpieczne przed śniadaniem :D
DeleteMaggie :D zdecydowanie tak- już mi ślinka cieknie.Na dniach zrobię mleko kokosowe i przetestuję :-)
DeletePęczak też jest dostępny w polskich sklepach w UK pod nazwą "pęczak" ;-)
Pęczak jest dostępny Carrefourze oraz Lidlu :)
DeleteMary, poważnie w Lidlu? Ja go tam nie widziałam :D Ale będę się rozglądać, jak już mi się skończy, dziękuję za cynk :)
DeleteNa razie udało mi się go kupić w, jak to powiedział mój narzeczony, "pierwszym lepszym spożywczym". A tyle się nalatałam po marketach! :P
Agnes - ja robię dzisiaj mleko kokosowe i nad migdałowym też myślę :) Ogólnie kuchnia dzisiaj jest moja, więc będzie się działo :D
Kupiłam pęczak, ale jeszcze nie wypróbowałam -przypomniałaś mi, koniecznie coś w weekend zrobię :)
ReplyDeleteMa niesamowicie delikatny smak- nie wiem jak to opisać, ale wiem jedno zostaje ze mną już na zawsze :-)
DeleteNo to ja muszę napisać że już jakiś czas temu odkryłam pęczak i również bardzo mi smakuje. Nie wiem czemu o niej nie pisałam,ale jest w wielu przepisach które są u mnie do opublikowania:) Robiłam go na słono,ale i na słodko np. na mleku,zamiast owsianki lub twarogiem. Pasuje do wszystkiego:)
ReplyDeleteA mąkę orzechową zrobię,widziałam już nawet przepis:D
To muszę pogrzebać na Twoim blogu, bo szukam pomysłu na wersję na słodko :-)
DeletePęczak jem już chyba z 10 lat. Ale mąki orzechowej jeszcze nie próbowałam, wygląda pysznie:)
DeletePęczak jem już z 10 lat, ale mąki kukurydzianej jeszcze nie próbowałam a wygląda pysznie :)
DeleteNa blogu jeszcze nie ma,przepisy z pęczakiem są narazie w wersjach roboczych:) Ale na słodko możesz robić ją tak jak np. kuskus,z twarogiem,owocami,serkiem co tylko przyjdzie na myśl:) Jej smak jest tak fajny że można ją używać do wszystkiego:)
DeleteSetterka a już myślałam, że poszperam i wśród przepisów coś znajdę. Dawaj posta o pęczaku - chcę więcej sprawdzonych przepisów :-)
DeleteMoni ja dopiero od kilku dni i zostanie ze mną na lata! :-)
Peczaka takze jeszcze nie jadlam, wiec czas to zmienic ;)
ReplyDeletea gdzie ja kupie make orzechowa i peczak?
ReplyDeletePęczak widziałam w wielu sklepach w PL, np w Społem lub w jakimkolwiek innym sklepie na dziale kasz. Mąkę orzechową dostałam w prezencie, ale też zakupiona w PL, zapewne w sklepie ze zdrową żywnością lub w supermarkecie, w których też są działy ze zdrową żywnością.
DeletePęczak kupisz m.in.na 100% w Lidlu, Kauflandzie ale i w mniejszych sklepach.
Deleteo doczytałam się odnośnie mąki. Pęczak w lidlu? nie widziałam...muszę zajrzeć
DeleteAgnieszka- pęczak jest bardzo smaczny, żałuję że tak późno go odkryłam- teraz będę testowała go na 100 sposobów :P Pęczakowa Kuchnia ;-)
DeleteLubię odkrywać nowe rzeczy i jeżeli będzie tylko w lidlu to zaraz go biorę :)
DeleteJuż dzięki Tobie odkryłam kaszkę kuskus i uzależniłam się od niej konkretnie, to teraz chyba rozejrzę się za pęczakiem :D
ReplyDeleteHa! :-) swojego czasu jadłam tylko kasze kuskus na śniadanie- nie wiem ile ale z pół roku chyba :D codziennie!! Teraz zmiana- muszę!! chociaż zapewne powrócę do kuskus nieraz, szczególnie, że szybka w wykonaniu.
DeleteAle pęczak..mmmm :-) Nie zawsze rano mam czas na gotowanie przez 20 minut pęczaku, ale gdybym miała zapewne jadłabym go przez kolejne pół roku ;-)
No u mnie co najmniej 3-4 razy w tygodniu ląduje w śniadanku bo robi się ją szybciutko no i jest pyyszna :D
DeleteA pęczak to chyba taka bardziej obiadowo-kolacyjne danie prawda?
Pęczak uwielbiam, ale muszę rozejrzeć się za mąką.
ReplyDeleteŚwietny przepis na ten peczak! Musze go wypróbować!
ReplyDeleteobie Twoje miłości wygląda bardzo smakowicie :D muszę koniecznie gdzieś pęczak znaleźć i spróbować, może też się zakocham :D mąki orzechowej nigdy nie widziałam, macie ją tam u siebie w sklepach stacjonarnych czy przez internet kupowałaś? :)
ReplyDeleteMąkę dostałam w prezencie, moja siostra kupiła gdzieś w PL, prawdopodobnie w sklepie ze zdrową żywnością.
DeletePęczak to moja miłość już od jakiegoś roku. Dla mnie spośród wszystkich kasz ma najlepszy smak :) Ja gotuję ją z odrobiną masła zamiast oleju i nie wrzucam do zimnej wody, tylko już do gotującej, wtedy jest mniejsza szansa, że kasza się rozgotuje :)
ReplyDeleteDzięki za rady- jako, że to mój "pierwszy raz" był to teraz spróbuję wrzucić do gotującej wody. Ale przepis na zimną wodę znalazłam z tyłu na opakowaniu.
DeleteSama mieliłaś orzechy czy kupiłaś gotową mąkę?
ReplyDeletenie jadłam pęczaka nigdy.
O mące orzechowej jeszcze nie słyszałam, więc dzięki za podrzucenie nowości :)
ReplyDeleteWarzywa z kaszą = dobry, szybki i prosty obiad. Co ciekawe po odstawieniu mięsa, na moim talerzu przestały się pojawiać ziemniaki jako dodatek - teraz królują kasze, nawet do gryczanej się przekonałam!
U mnie w domu pęczak jest od zawsze, pamiętam, jak mama labo babcia gotowały wielki gar, a potem owijały go kocami i odstawiały na pół dnia. Odkąd przeprowadziłam się do Wrocławia, mało osób, z którymi rozmawiam o kaszach w ogóle wie, co to jest... Kaszę jęczmienną owszem kojarzą, ale tylko perłową i taką najłatwiej dostać w sklepie. Chyba z miesiąc szukałam zanim znalazłam w "Społemie", a potem okazało się, że jest też w Lidlu. Ale to tyle... Tutaj też ze zdziwieniem czytam komentarze, z których wynika, że wszyscy albo spróbowali niedawno, albo nie próbowali w ogóle. O_o
ReplyDeleteZawsze jak do Ciebie zaglądam i widzę jedzenie to ślinka mi cieknie. :D
ReplyDeletePysznie to wszystko wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje. :)
Pęczak znam, lubię, jadam od niepamiętnych czasów. Pycha jest z sosem pieczarkowym albo z mięsem i pomidorami takimi jak do spaghetti bolognese.
ReplyDeleteA mąka orzechowa - toż to musi być "niebo w gębie"! Koniecznie muszę na nią zapolować.
te dania wygladaja nieprzyzwoicie pysznie!
ReplyDeleteblog z inspiracjami modowymi, gotowymi zestawami(np na wczesna wiosnę), poradami dietetyczn-kosmetycznymi i przepisami: http://patosichaos.wordpress.com/
Mąka orzechowa...? Hmmmm, człowiek uczy się całe życie:D
ReplyDeleteA pęczak jeszcze nie gościł u mnie w kuchni, ale chętnie spróbuję :)
Fajne zdrowe to jedzonko,trzeba wypróbować,pozdrawiam
ReplyDeleteNo patrz, wczoraj kupiłam sobie w sklepie pęczak :) Bardzo go lubię, ale długo nie jadłam... Świetna kasza, to jedna z najlepszych odmian jęczmienia.
ReplyDeletePlacek wygląda pysznie, jadam czasem podobny z mąki migdałowej :)
Ciekawe, czy orge perlé to peczak czy kasza jeczmienna:)
ReplyDeleteSkuszona pieknymi zdjeciami zakupilam jedyny dostepny w sklepie wariant i zaserwowalam rodzinie.
Fajne urozmaicenie, dzieki za inspiracje, Inspiracjo :)
Na moim opakowaniu jest napisane: pearl barley :-) czyli jęczmień perłowy- więc chyba jadłaś pęczak :-) bo w translate z francuskiego tłumaczy mi tak samo :P
DeleteUf, skoro Google translator i Agnes J. mowia to samo, to umowmy sie ze tak bylo :D
Deletehaha :D a masz zdjęcia? ;-)
Delete"Przed" bo zostalo mi jeszcze 250 gr.
DeleteAle musze pochodzic i popatrzec jak wygladaja te inne, porownac... :D Tropem Peczaka ...
Samo zdrowie i tak pysznie wygląda
ReplyDeleteKoniecznie muszę kupić pęczak :> Podobają mi się jego właściwości :)
ReplyDeletePęczak to mój ulubiony rodzaj kaszy, polecam z cebulką duszoną w przyprawie curry :)
ReplyDelete