7/29/2014

Cynamonowy świat

Przyprawa ta powstaje przez wysuszenie kory, jej zapach zniewala, a potrawy z jej dodatkiem smakują jeszcze bardziej. 
Cynamon oprócz walorów smakowych posiada szereg właściwości korzystnie wpływających na nasze zdrowie i sylwetkę.  Dlatego gości codziennie na moim stole, nie wyobrażam sobie bez niego śniadania, jak i naleśników, racuszków, jabłecznika oraz maseczki na twarz.
Zakochana w tej przyprawie pokaże wam swoją miłość do niej.

#1
Mini Jabłecznik
Skład ciasta: 
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej, 
3łyżki oleju kokosowego, 
1 żółtko, 
1/4 łyżeczki sody, 
kilka kropli aromatu waniliowego , 
1/5 szklanki ksylitolu, 
1 łyżka śmietany.


Mieszamy suche składniki, następnie łączymy je z mokrymi i ugniatamy ciasto. Jak będzie wyrobione na gładką masę wkładamy do lodówki na godzinę. Ilość ciasta wystarczyła mi na 6 mini porcji.
 Nadzienie jabłka wg uznania + cynamon. Pokrojone w kostkę przykrywamy kołderką z ciasta. Pieczemy 15- 20 minut w temperaturze 170stopni.


Cynamon jest źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

1/2 łyżeczki dziennie obniża poziom złego cholesterolu.

Wspomaga leczenie infekcji drożdżycy. 

Poprawia pamięć.

#2 
Śniadanie zawsze z cynamonem

Skład: owsianka, woda, cynamon, imbir, nasiona shea, brzoskwinia.

Cynamon ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. 

Dodawany do potraw hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności- jest naturalnym konserwantem.

Likwiduje ropne wypryski, rozjaśnia cerę, ma działanie antybakteryjne.
  Dlatego zaczęłam stosować maseczkę z cynamonu na skórę i jestem pod ogromnym wrażeniem jej działania. Są dwie wersję tej maseczki: HARD & SOFT.

#3
Maseczka z cynamonu wersja: SOFT

2 łyżki jogurtu naturalnego zmieszane z pół łyżeczki cynamonu
Idealna dla skóry tłustej, problematycznej. Ma działanie antybakteryjne, wyrównuje koloryt skóry i powoduje, że skóra wygląda na odświeżoną.

Po nałożeniu odczuwam delikatne pieczenie, mrowienie. Maseczkę trzymam przez około 5-7 minut i zmywam. Po zmyciu jest rumień na twarzy, więc polecam zrobić ją wieczorem. Skóra rano jest cudownie gładka, wręcz idealna.

Polecam do skóry tłustej z problemami. Zmniejsza widoczność rozszerzonych porów, eliminuje zaskórniki i cudownie rozjaśnia skórę.


HARD
2 łyżeczki cynamonu zalać wodą mineralną tak by powstała papka.
UWAGA- można dać efekt poparzenia skóry, więc najlepiej nakładać punktowo na wypryski. Jeśli ktoś ma skórę wrażliwą, NIE POLECAM! W sumie to nie polecam nikomu bez wcześniejszej próby na małym odcinku skóry w celu sprawdzenia wrażliwości na cynamon.

Nałożyłam wersję HARD na całą twarz i zmyłam po 2 sekundach. Odczucie: jakby ktoś przyłożył rozgrzane żelazko do skóry. Po zmyciu twarz była zaczerwieniona, ale rumień zniknął po 30 minutach, a rano miałam bardzo rozjaśnioną skórę. Jednak nie polecam tej wersji.

...


Moja miłość nie kończy się tylko na cynamonie, jest tego znacznie więcej.

31 comments:

  1. Oj, na maseczki z cynamonem trzeba uważać. O ile jeszcze na ciało nie działa tak destrukcyjnie, tak na twarzy może zasiać spustoszenie. Ja dodaję go ewentualnie w małych ilościach do maseczek z glinek :)
    A jabłeczniki będę musiała zrobić, ale w jakiś chłodniejszy dzień :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spustoszenie, czyli co? ;-)
      Maseczka z cynamonem i jogurtem pomimo, że mam cerę wrażliwą- ale tłustą- sprawdza się idealnie. Godna polecenia.

      Delete
  2. Uwielbiam cynamon i dodaję go do prawie każdego deseru :).

    ReplyDelete
  3. O maseczkach na twarz z cynamonem nie słyszałam, ale spróbuję. Natomiast dodany do antycellulitowego peelingu kawowego, daje efekt pięknie zaróżowionej i napiętej skóry na pośladkach i udach :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jest świetny pomysł by go dać na ciało :-)

      Delete
    2. Ooo tak! Ten piling jest świetny ;)

      Delete
  4. Cynamon! Milosci ma!
    Gosci u mnie codziennie, czasem nawet w kilku posilkach. Maseczki stosowalam i polecam, faktycznie wersja z jogurtem delikatnie rozjasnia, a dodatek miodu dodatkowo nawilza mi cere.
    Ostatnio mam faze na marchewke i zajadam ja tonami, wlasnie w polaczeniu cynamonu. Pycha!
    Pozdrawiam
    Czekomlekolada
    Ps. Wracajac do tej marchewki, to znaleziony u ciebie przepis POWALA! Pyszotka i slowo daje smakowal wszystkim, nawet mojej trzyletniej, nieco wybrednej siostrze.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ale jesz marchewkę surową z cynamonem? Bo uwielbiam marchewkę i takiego połączenia jeszcze nie znam.

      Delete
    2. Surowej akurat nie, ale i tego sprobowac musze. Generalnie uzywam tego polaczenia w omletach, placuszkach, a ostatnio w akcie desperacji i ataku glodowo-marchewkowego zasmazylam ja na patelni na odrobine oleju i zasypalam wlasnie cynamonem, kakao i kardamonem. Pyszotka, aczkolwiek przyznaje, ze nie wszystkim moze to podpasowac. Ja to dziwolagiem kulinarnym jestem ;)

      Delete
  5. uwielbiam cynamon, szczególnie jego zapach
    tego przepisu nie znałam :)

    pozdrawiam Kasia:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przepis na ciasto wymyśliłam sama tydzień temu więc tutaj ma swoją premierę :P

      Delete
  6. Kurcze, a ja jakoś szczególnie za nim nie przepadam. Znam może dwie, czy trzy potrawy do których dodaję cynamon i faktycznie mi smakują. Kwestia gustu, zresztą jak zawsze :D

    ReplyDelete
  7. Ja wreszcie przekonałam się do cynamonu i codziennie dodaję do napoju z imbiru, cytryny, miodu z pieprzem cayenne ;) mm pycha i daje kopa ;)

    ReplyDelete
  8. Ja uuwielbiam cynamon! Narobiłaś mi smaka na ten mini jabłecznik! :)

    ReplyDelete
  9. ja także bardzo lubię cynamon :) ten jabłecznik wygląda obłędnie, na pewno wypróbuje :) nadal nie zdecydowałam się na zakup któregoś z tych słodzących produktów, stewii czy ksylitolu :D

    ReplyDelete
  10. Uwielbiam cynamon;-) Ja dodaję go często do kawy, do naleśników na słodko, czy ryżu z jabłkami ;-)

    ReplyDelete
  11. cynamon to jedna z najwspanialszych przypraw! nadaje wyjątkowego charakteru (i smaku!) każdej potrawie.

    ReplyDelete
  12. Agnes twoj cynamonowy swiat mnie zachwyca:-D

    ReplyDelete
  13. Maseczka cynamonowa jest dla twardzieli :D Ja robiłam kilka razy mieszając go z jogurtem. Gdybym wiedziała, że tak pali... ;P Ale jest dobra i bez tej całej chemii kosmetycznej :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To chyba zalezy od wrażliwości skóry- gdybyś mnie widziała po wersji Hard...jakbym zasnęła na słońcu cały dzień- bez filtra...dobrze, że to zeszło tak szybko :-)

      Delete
  14. Uwielbiam cynamon :) A jabłecznik bez cynamonu dla mnie nie istnieje!!! :)

    ReplyDelete
  15. Ach, ta maka w polaczeniu z tluszczami. Nie tylko bomba kaloryczna ale i konkretny atak na zdrowie ;).

    ReplyDelete
  16. Chyba nie doceniam cynamonu :) Muszę to zmienić!

    ReplyDelete
  17. uwielbiam cynamon! :D mam zamiar zrobić twój jabłecznik ;) tylko ma pytanie czy mogę zamiast ksylitolu dodać np miód a jeżeli tak to ile? :)

    ReplyDelete
  18. Ryż z jogurtem i cynamonem często u mnie gości.
    Ale ten jabłeczni obłędny :)

    ReplyDelete
  19. Widzę, że mamą wspólną miłość :))) Lubię cynamon w każdym połączeniu, ale ostatnio przepadłam robiąc naturalny jogurt grecki z brzoskwinią i cynamonem - pycha!

    ReplyDelete
  20. Lubię cynamon ale dodaje go raczej tylko do szarlotki i kawy (jak już ją pije)

    ReplyDelete
  21. Maseczkę muszę przetestować!

    ReplyDelete
  22. thankyou for the recipe! it looks super delicious <3

    Letters To Juliet

    ReplyDelete
  23. Ojej!!! Ile cynamonu! To naprawdę musi być miłość!!!! Jedzonko - ryż, jabłuszko na ciepło i cynamon - pycha! a już 100 lat nie jadłam! :P Dzięki za przypomnienie o cynamonie! ;))))

    ReplyDelete
  24. A ja cynamon używam do ciasta marchewkowego, piękny aromat w całym domu gwarantowany. :D

    ReplyDelete

Dodaj do obserwowanych