Od pewnego czasu mam ochotę przygotowywać wszystko sama, oczywiście w miarę moich możliwości. Jeśli mam ochotę na jogurt owocowy robię go sama. Jeśli chcę zjeść bułki- piekę je.
Zapewne wiele osób myśli, że trzeba mieć dużo czasu na to, ale wrzucenie owoców w jogurtem naturalnym do blendera zajmuje mi 30 sekund. A wymieszanie składników na bułki 3-5 minut- później same się pieką, a jak smakują!!
#1 Do It Yourself
jogurt owocowy
Maliny 200g
Banan 1szt
jogurt naturalny bez cukru 400ml
czas trwania 30sek-1min
Z takiej ilości składników uzyskałam 3 szklanki jogurtu owocowego. Można dodać syrop z agawy lub ksylitol jeśli maliny nie są za bardzo słodkie.
#2 Do It Yourself
bułki
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
drożdże instant 1 łyżeczka
garść słonecznik
siemię lniane 1 łyżeczka
płatki owsiane 1 łyżeczka
szczypta soli
pół szklanki ciepłej wody
Wszystko mieszkamy łyżką, a później ugniatamy 2 minuty.
Zrobienie ciasta zajmuje od 3-5 minut. Formuje bułeczki i kładziemy na blaszkę posypaną mąką.
Pozostaw bułeczki pod przykryciem (folia- tak by nie dotykała ciasta) do wyrośnięcia na 30 minut.
Pozostaw bułeczki pod przykryciem (folia- tak by nie dotykała ciasta) do wyrośnięcia na 30 minut.
Następnie włóż do piekarnika o temperaturze 220st na 15-20 minut (w zależności od piekarnika).
#3 Do It Yourself
masło czosnkowe
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
Do miękkiego masła ścieramy ząbki czosnku- mieszamy!
Czas przygotowania 2 minuty.
#4 Do It Yourself
makaron
mąka pszenna (może być każda inna) około 350g
2 szczypty soli
2 jajka (można zrobić z 1 lub bez jajek)
woda
Czas wykonania 10-12minut.
Makaron się suszy, można go wykorzystać w innym dniu. Mój tego nie doczekał:-) został zjedzony chwile po ugotowaniu. Nawet nie mam zdjęcia- tak pochłonięta byłam spożywaniem tego cudeńka:P
#5 Do It Yourself
drink po treningu - Mój HIT
banan
kilka truskawek
mleko sojowe
Czas przygotowania kilka chwil,
a smak niesamowity!!
Wszystko co pokazałam wyżej jest proste i szybkie w wykonaniu. Może na początku zajmie ci to trochę więcej czasu, ale jak spróbujesz własnych bułek lub makaronu to zrozumiesz czemu warto przygotować je samemu.
...
Dzisiaj w Londynie pada, jest szaro i ponuro. Dzień jest bardzo leniwy i senny. Porcja koktajlu czeka na mnie w lodówce, a bułeczki pieką się w piekarniku. Termofor odgrzewa mi wiecznie zimne stopy:-) robię łyk zielonej herbaty i zabieram się za mini trening z naciskiem na rozciąganie :-)
Agnes
Jogurty owocowe w domu przygotowuje od dawna, odklad tylko zaczelam zwracac uwage na etykiety i te sklepowe jogurty przyprawily mnie o zawroty glowy.... :) Chlebek tez pieke sama, zytni na zakwasie! Jak mam duzo czasu wyrabiam tez makaron, taki jest najpyszniejszy i najbardziej sycacy. Robie tez domowe lody jogurtowe i sorbety
ReplyDeletepozdrawiam
oj ten zakwas nie daje mi spokoju :-) muszę go zrobić!
Deletemasło czosnkowe to hit u mojej tesciowej na grillu ;) ona dorzuca jeszcze natke pietruszki
ReplyDeleteW przyszłym tygodniu robię te bułki! :)
ReplyDeleteO ile udało mi się znaleźć naprawdę fajny chleb razowy, bez żadnych zbędnych polepszaczy, tak z bułkami jest problem.
Mam nadzieję, że smakują tak dobrze, jak wyglądają :D
Smakują zdecydowanie lepiej niż wyglądają a z masełkiem czosnkowym i pomidorem- niebo!! ;-)
Deletełap i rób: http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/klarowanie-masla-przepis-krok-po-kroku
ReplyDelete:) :*
fajne to! Klarujesz masło?
Deleteoczywiście, bo ja nie pracuje i mam dużo czasu więc jakoś muszę go spożytkować, makaronu robić nie chce mi się ale masełko jak najbardziej :)
DeleteJest naprawdę inne w smaku. Rewelacyjne!
ps. już wiem kogo Ty mi przypominasz! Aktorkę z sexu w wielkim mieście. :) główną bohaterkę :)
DeleteNie mogę ci jej przypominać!! Ewentualnie ona może przypominać mnie ;-)
DeleteMuszę takie masło zrobić, do czego używasz Ty takiego masła?
do wszystkiego :D a jak jeszcze dodasz ten czosnek to ja pierdole....niebo
DeleteZmotywowałaś mnie :)
ReplyDeleteTakie samoróbki są najlepsze:) A Twoje przepisy bardzo mnie zainteresowały:) Wypróbuję :)
ReplyDeleteI właśnie w takich momentach zachodzę w głowę dlaczego nie mam blendera i działającego piekarnika ??? Od tych cudów aż zgłodniałam … :)
ReplyDeleteSoja i produkty sojowe sa niezdrowe dla kobiet, zaburzaja gospodarke hormonalna organizmu! Poczytajcie!
ReplyDeletePoczytaj o mięśnie z kurczaka, które jest nafaszerowane antybiotykami i hormonami. To jest dopiero świństwo! Ja tam wolę soję!!
DeletePozdr
Ola
popieram, soja na pewno nie jest tak nie zdrowa jak nafaszerowane syfem i antybiotykami mięso kurczaka
DeleteDrogie hejterki co ma piernik do wiatraka?
DeleteCo to za ataki. Jak jestescie nieswiadome tosie nie wypowiadajcie.
Badzcie sobie fit i zajadajcie sie modna soja to zobaczymy jak na tym wyjdziecie
Tutaj krotki tekst
http://cudownediety.blogspot.com/2011/03/soja-jest-szkodliwa-tak-jak-mleko.html?m=1
Polecam dalszy research, w szczegolnosci w amerykanskie badania.
Tą niezdrową soją, a właściwie najgorszymi jej odmianami są karmione zwierzęta, które potem jesz.
DeleteDrogi anonimie, nie widzę tutaj hejterek, a swobodne wypowiadanie się w różnych kwestiach. Nikt nikogo nie atakuje, bo przecież tak jak ty wypowiadasz się i szerzysz swoje poglądy na temat amerykańskich badań, tak inni wyrażają swoje zdanie.
DeleteCo do badań amerykańskich naukowców to nie jestem do końca pewna:-) czy za kilka lat nie odkryją, że się mylili w tej kwestii.
Podziwiam! Mnie tak się nie chce robić- ale zjadłabym wszystko :)
ReplyDeletewidzę, że jesteś nie tylko ładna ale i wszechstronnie uzdolniona. Bułki wyszły Ci ładniejsze niż z piekarni. i o niebo zdrowsze, bez brązowego barwnika i z masą pysznych ziaren.
ReplyDeleteMoja mama kiedyś robiła wspaniały domowy makaron ale to było w czasach mojego dzieciństwa dawno temu, muszę ją poprosić o powtórkę. ma specjalną maszynkę. uwielbiam takie koktajle owocowe. Co do serum to zaraz postaram się wrzucić dodatkowo jakieś zdjęcie ze składem. A jak nie dziś to przy recenzji na pewno będzie. Pozdrawiam :)
Moja mama też robiła taki makaron i ten smak jest niesamowity! Makarony sklepowe są zupełnie go pozbawione. Warto samemu coś zrobić :-)
DeleteMoja mama robi taki makaron do dzisiaj! Jak tylko jestem u niej w odwiedzinach to obowiązkowo do rosołku musi być taki makaron i robi go z 5-6 jajek :) Pycha...
DeleteI do tego jaka radość przy tworzeniu! Ale najlepszy z tego wszystkiego jest ten jogurt owocowy - gwarancja, że nie ma cukru i innych ulepszaczy. I o wiele smaczniejszy ze świeżymi owocami! :)
ReplyDeleteAgnes znowu podziwiam, ja już od kilku miesięcy zbieram sie do zrobienia własnego chleba ewentualnie bułek i nie mogę się zabrać...
ReplyDeleteod kilku miesięcy ? :D haha :-) zrób zrób- warto!
Deleteto prawda, wiele osób dziwi się i myślą,że to trzeba mieć nie wiadomo ile czasu, a takie zdrowe jedzonko nie jest czasochłonne:)
ReplyDeleteTruskawki! Loving!
ReplyDeleteprzepis na bulki musze zachowac :)
ReplyDeletebardzo fajny post,sama tez robie jogurt I koktajle x x x
jogurty i koktajle już robiłam sama, ale bułek jeszcze nie piekłam, musze kiedys spróbować, bo wyglądają podobnie jak z lidla :)
ReplyDeleteorbitrek, bieznia, platforma wibracyjna, atlas, brzuszki, czasami twister i stepper :)
ReplyDeleteFajne przepisy i smacznie to wygląda mniam,pozdr.
ReplyDeleteJeśli chodzi o bułki, to wszystko miesamy,ugniatamy,formujemy bułki i to wszystko?wyglądają pysznie:)chcę takie zrobić. wydaje się brdzo łatwe.
ReplyDeleteJestem jak Nigella,tylko bez duszącego męża,mam nadzieję:)
I to wszystko:-) filozofii nie ma co nie? :-)
Deleteto widocznie nie czytasz mistrzów zen:) wszystko może być medytacją i filozofią,nawet robienie makaronu:)
DeleteBoże jakie pyszność i jaka sylwetka :D Omom :D
ReplyDeleteCo tak naprawdę myślimy mówiąc 'zaburzenia odżywiania'? www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com
Wszystko wygląda super! ;) I smakowicie ! Tak na noc się nagolądać ! hoho
ReplyDeleteBuziaki
jejku podziwiam :)
ReplyDeletemam ochotę na koktajl :)
ReplyDeletewszystko jest takie pyszne i zdrowe !:)
mniam mniam bułeczki extra!;) pozdr;)
ReplyDeleteMakaronu chyba bym się nie odważyła zrobić sama :D
ReplyDeletesuper :D najlepiej robić samemu, bo wiesz chociaż co jesz ;) muszę koniecznie wziąć się za te bułeczki! :D wygląda pysznie! koktajle również robię sama w domu i uwielbiam je ;)
ReplyDeleteAgnes jakie dopalacze zazywasz, ze masz tyle energii ? ;)
ReplyDeleteZdradzę ci sekret- aktywność fizyczna, chyba wiesz co to ? ;>
Deleteostatnio az wstyd przyznac zapomnialam co to ;)
DeleteDo masełka czosnkowego proponowałabym trochę koperku i masz najlepsze smarowidło pod słońcem. Ostatnio też mam taką obsesję - w miarę umiejętności, rozsądku i lenia - żeby wszystko robić samej. Za makaron się jeszcze nie brałam, ale w sumie... Czemu nie? :D
ReplyDeleteMam w domu koperek i dziś robię masełko czosnkowe, więc to dodam :-)
DeleteMakaron to nie taka trudna rzecz jak się wydaje, a smakuje niesamowicie :D
Bardzo ciekawy post. Własny makaron jest najlepszy :) Bułeczki również i na nie kradnę przepis od Ciebie. A na ten jogurt to zrobiłaś mi smak. Z chęcią będę tutaj zaglądała.
ReplyDeleteKochana tak trzymaj! :) Pyszny koktajl, domowe bułeczki i makaron brawo za chęci ;)
ReplyDeleteTak dawno u Ciebie nie byłam aż mi wstyd... dodaje Cie do obserwowanych bo nie potrafię sie połapac w tych kregach :)
Pozdrawiam
O jaa idealne na moje ciążowe smaki. Strasznie za to brakuje mi ćwiczeń. Założyłam nowego bloga, mam nadzieję, że mnei pamiętasz ze starego (Alice in wonderland), z przycyzn osobistych usuniety, ale powrocilam do blogosfery i brakowalo mi twoich kuchennych rewolucji ;p do cwiczen powroce za...pewnie jakis rok :D Pozdrawiam!
ReplyDeletePewnie, że pamiętam jedną z moich ulubionych blogerek! :-)
Deletedzięki:(
Deletehaha Brigitta:D ty też należysz do elitarnego grona moich ulubionych blogerek:P
Deleteja myślę :)
DeleteU mnie w domu króluje domowy chleb :D
ReplyDeleteWarto robić dużo samemu. Nie tylko na co dzień, ale i zapasy na zimę. U mnie w tym roku jest mnóstwo: dżemy i konfitury, soki, ogórki. Od jutra będę robić salsę(do słoika), ketchup, paprykę. Jeszcze jest plan na oliwę. A ulubionym chlebkiem jest bananowy :) A z Twoich superowych pomysłów również skorzystam. Pozdrawiam :)
ReplyDeletePodziwiam Cię ze Ci się chce
ReplyDeletebułeczki i makaron na pewno wypróbuję! :D
ReplyDeleteHej :) Zrobiłam bułki, ale wyszły mi małe, twardawe (twarde/bardzo chrupkie) i ciemniejsze niż Twoje. Jak myślisz, dlaczego?
ReplyDeleteSmoothie robisz blenderem?
hej :-) o jeju..nie wiem czemu...mam taką fajną mąkę specjalną do wypieków, może ma jakiś dodatek o którym nie wspominają w składzie...albo może i jest...
Delete"mąka pszenna, otręby owsiane, siemię lniane, owies , soja, drożdże, płatki owsiane, sól, ciecierzyca, dekstroza".
Może są tam jakieś tajne składniki, może poczekaj aż wyrośnie ciasto na następny raz. Około 1,5h pod przykryciem, potem formuj bułeczki i znowu przykryj ściereczką i poczekaj aż podwoją swoją objętość.
Ale czemu ciemniejsze? To nie wiem...
Smoothie blenderem:-) Pokochałam blender od pierwszej chwili!
Agness, a mąkę pszenną mogę zastapić gryczaną lub jaglaną?
ReplyDeleteTak jak mi niedawno radziłaś, zaczęłąm się mierzyć zamiast ważyć ( po przebieganym marcu -1 cm w talii).
Pozdrawiam i zcekam na odpowiedź :)
Nie robiłam makaronu z innej niż pszenna biała lub pełnoziarnista. Więc jeśli poznasz odpowiedź to daj mi znać :-)
DeleteGratuluję utraty 1cm :-)
Oczywiście, napiszę :)
DeleteDzięki ^^ 1 cm to może niedużo, ale nie zmieniałam diety i w sumie niczego sobie nie odmawiałam. Teraz jest 67,5, marzę po cichu o 64 cm.
Cieszę się że założyłaś bloga, jesteś chyba najsympatyczniejszą blogerką jaką czytam :)
o 1 cm do przodu :-)
DeleteA jeśli do bułeczek użyję mąki pełnoziarnistej żytniej to wyjdą?:)
ReplyDelete