2/15/2016

Ciasto z Masła Orzechowego. Bez mąki, glutenu i cukru.

Na Bezbolesnym Usuwaniu Cukru z Diety jest tyle przepisów i inspiracji, że chyba nie wystarczy mi życie by je wszystkie przetestować. Ciasta, ciasteczka, lody, smoothie oraz propozycje gotowych słodyczy, dostępnych sklepach. W moje oczy "rzucił" się przepis na ciasto bez mąki, glutenu i cukru.






Ciasto z masła orzechowego wyszło lekkie i pyszne. Przygotowanie jest bardzo proste i szybko się je robi, w smaku rewelacja. Nie czuć za bardzo orzechów, także lekkie zaskoczenie.



Składniki:
2 banany,
2 jajka,
pół jablka bez skórki (pokrojone w plasterki),
kubek masla orzechowego (użyłam około 300ml masła orzechowego bez cukru)
3 lyzeczki ksylitolu ,
pół łyżeczki sody.

Do dekoracji: 1/4 jabłka ze skórką pokrojone w plasterki, odrobina cynamonu.


Sposób przygotowania:
zmiksować wszystko i przelać do foremki, ulożyć plasterki jabłka i opruszyć je cynamonem. Piec około 30 min w 180 C, w zależności od wielkosci. W mojej foremce powinnam piec więcej niż 30 minut, pomimo suchego patyczka, w samym środku ciasto jest lekko niedopieczone. Na następny raz zostawię na 35-40 minut.


Oryginalny przepis: Trenerka Zdrowej Diety.

27 komentarzy:

  1. Ale łatwe! I proste składniki! Zachęcasz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię! Ale bez jajek, a zamiast tego dodam siemię lniane ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłaś mi ochotę na taki deser. Akurat mam wszystkie składniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale zgłodniałam. Z chęcią wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez glutenu i z jablkiem i nawet jak na moje zdolnosci kulinarne to wyglada banalnie. Jutro lece po składniki i c upieke

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta jeszcze nie robiłam :) z podobnej mikstury robię placuszki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszło bardzo puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamierzam użyć masla orzechowego meridian. Lepsze bedzie smooth czy crunchy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zalezy od Ciebie jaką konsystencje ciasta bardziej lubisz. Jak dasz crunchy to będą lekko wyczuwalne orzechy..a niektórzy dodają specjalnie orzechy do tego ciasta. Natomiast jeśli chcesz dać swojej córce to może lepiej smooth :)

      Usuń
    2. Dzięki. Kupie w takim razie smooth 😊

      Usuń
  10. Zrobiłam było pyszne :D ahh polecam! Uwielbiam Twój blog!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pisz więcej, jesteś moją inspiracją do zmian na lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne, czas zrobić je ponownie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy to jest cud? Coś idealnie dla mnie! wieczorem będę pichcić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. coś wspaniałego :) szukam właśnie ciągle deserków, które zastąpią mi słodkości przed którymi nie mogę się opanować :) a czuję, że ten będzie jednym z nich :) dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Następne ciasto do wypróbowania na mojej liście! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Łał, świetny pomysł i pięknie wygląda. Z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda ładnie, ale szkoda by mi było tle masła orzechowego, aby go nie czuć :O uwielibam je

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie spróbuję, wyglądają bardzo smacznie! Ja w takim razie zapraszam do siebie na lekturę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie to wygląda, muszę obowiązkowo spróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeny.. Pięknie wygląda i na pewno super smakuje... Aż sobie jutro zrobię *.*

    OdpowiedzUsuń
  21. A jaka kaloryczność tego ciasta

    OdpowiedzUsuń