6/06/2015

Zielone, kwaśne i zdrowe.

Ogórki kiszone idealnie pasują do grilowanego mięsa, w sałatce lub by jeść je bez dodatków. Przy tym są zdrowe i mają działanie "odchudzające".

Ogórek zielony ma działanie odtruwające nasz organizm z toksyn przez co spalanie tkanki tłuszczowej następuje szybciej. Ogórek składa się z 95% z wody i zawiera witaminę C, K oraz witaminy z grupy B, z minerałów potas, magnez, mangan.
W 100g znajduje się 12 kcal, więc można się nim objadać do woli. Szczególnie jak mamy napad na coś do zjedzenia: ogórek z hummusem sprawdza się idealnie.
Ogórek sprawdza się we wszystkich rodzajach chorób moczowych, chorób serca, opuchnięciom oraz przy reumatyzmie.

Natomiast kiszenie warzyw podwaja ilość witamin. Ogórki kiszone oprócz usuwania toksyn i metali ciężkich z organizmu to wspomagają wydzielanie kwasów żołądkowych, likwidują obrzęki i zastój płynów oraz poprawiają perystaltykę jelit.

Nic tylko dodawać kiszone ogórki do każdego posiłku, albo stworzyć zupę ogórkową, mizerię lub chłodnik.

Jak stworzyć własny słoik ogórków kiszonych?

Składniki:
około 350g ogórków (małych lub średnich),
2 ząbki czosnku,
kilka plasterków korzenia chrzanu,
1 łyżeczka gorczycy,
1 łyżeczka ziaren pieprzu,
1 liść laurowy,
gałązka kopru,
2 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżka soli,
1 litr przegotowanej wody.

Umyć słoiki i wyparzyć oraz bardzo dokładnie umyć ogórki, najlepiej je wyszorować szczotką, tak by pozbyć się ziemi. Na dno słoików wyłożyć gałązki kopru, po 3-4 ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi bardziej czosnkowe można więcej), dorzucamy gorczycę, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i układamy ciasno ogórki. Między wolne przestrzenie wkładamy pokrojony w słupki chrzan i zalewamy to roztworem soli. Woda musi pokrywać całkowicie ogórki w słoiku, inaczej się zepsują. 
Zakręcamy słoiki i po 5-7 dniach ogórki będą gotowe.

Kalorie i wartości odżywcze - ogórek
Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 12 kcal / 50,2 kJ
Białko 0,59 g
Tłuszcz ogółem 0,16 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,013 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,002 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,003 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,002 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,001 g
Węglowodany 2,16 g
Błonnik pokarmowy 0,7 g
Witamina A 72 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,31 mg
Witamina K 7,2 µg
Witamina C 3,2 mg
Witamina B1 0,031 mg
Witamina B2 0,025 mg
Witamina B3 (PP) 0,037 mg
Witamina B6 0,051 mg
Kwas foliowy 14 µg
Witamina B12 0 µg
Kwas pantotenowy 0,240 mg
Wapń 14 mg
Żelazo 0,22 mg
Magnez 12 mg
Fosfor 21 mg
Potas 136 mg
Sód 2 mg
Cynk 0,17 mg
Miedź 0,07 mg
Mangan 0,07 mg
Selen 0,1 µg
Fluor 1,3 µg
Cholesterol 0 mg

14 komentarzy:

  1. za zielonymi nie przepadam specjalnie, za to kiszone takie małosolne są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ogórki kiszone ale niestety muszę wspomagać się enzymami aby dobrze je strawić.

    Mimo to kiszonki powinny zagościć u każdego:) Jak już pisałaś są mega skarbnicą witamin i minerałów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. małosolne w chłodniku, albo same, om nom nom ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ogórasy w każdej postaci ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam a szczególnie z działki obetrzeć tylko z piachu i chrup chrup :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wszystkie kiszonki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super artykuł ,dodam że są zasadowe dla naszego organizmu .

    OdpowiedzUsuń
  8. ja lubię w musztardzie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kiszone ogórki! Mój synek także!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ogorki pod kazda postacia :-). I jem je codziennie . :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. taak uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ogórki w każdej postaci od świeżych, takich w mizerii po kiszone i małosolne. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ogórki pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń